Selecteer een pagina

Stuitpijn

Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het staartbeen (stuitje) en geeft met name problemen bij het zitten.

Stuitpijn

De pijn is vaak zo hevig, dat de kwaliteit van leven ernstig verstoord wordt. Bij Fysiotherapie Kalsdonk worden stuitklachten behandelend door de in NIMOC gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut en/of de gespecialiseerde manueel therapeut. Deze behandeling is relatief eenvoudig, pijnloos en zeer effectief. Zelfs bij mensen met al tientallen jaren ernstige klachten, kan het eindresultaat verbluffend zijn. Zij ervaren aanzienlijk minder pijn of zijn zelfs helemaal klachtenvrij.

Coccygodynie
Dit is de medische term voor stuitklachten, afgeleid van ‘os coccygeus’ (staartbeen). De pijnklachten bevinden zich in en rondom het stuitje, al dan niet met uitstraling naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De pijn ontstaat bij het zitten, het opstaan en wanneer er druk op het stuitje wordt uitgeoefend (ontlasten). In de meeste gevallen is niet mogelijk om lang recht te blijven zitten. Mensen met stuitklachten vermijden de pijn door andere zithoudingen aan te nemen: schuin, met gebruik van een kussen of ‘hangend’ tussen twee stoelen in. Een scheefstand van het stuitje heeft zodoende invloed op gewrichten en spieren van het gehele houdings- en bewegingsapparaat, waarbij een verstoring van de zenuwprikkeling kan optreden. Als gevolg hiervan kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.

Oorzaken van scheefstand
De meeste stuitklachten ontstaan door een val. Dit kan onlangs gebeurd zijn, maar ook heel lang geleden. Een harde val op de billen, bijvoorbeeld als kind van de glijbaan of op het ijs, kan een afwijkende stand van het staartbeen veroorzaakt hebben, waarbij de klachten geleidelijk verergeren. Soms zijn er op röntgenfoto’s nog sporen van een breuk te zien, maar meestal is het te lang geleden om de directe oorzaak vast te kunnen stellen. Daarnaast kan een moeizame of juist zeer snelle bevalling scheefstand veroorzaken. De oorzaak kan ook liggen in ontstekingen van de gewrichtsbanden tussen het heiligbeen en het staartbeen. Ook een niet goed functionerende bekkenbodem kan stuitklachten tot gevolg hebben.