Selecteer een pagina

Bekkenfysiotherapie?

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie dat zich richt op het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen. Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie. Een hele geruststelling.

Dit doen de bekkenbodemspieren in het onderlichaam

De spieren in de lage rug, buik en bekken regio spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen zwak zijn of juist te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor de bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle over de bekkenbodemspieren te herwinnen.

Voor welke klachten?

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten
  • zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of bij de geslachtsdelen
  • seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen, erectiestoornissen e.d.
  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied
  • terugkerende blaasontsteking

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

enDe eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak worden je klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Je klachten worden vanuit diverse invalshoeken bekeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van je lichaam. Er zal onder andere gekeken worden of er tijdens bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten verlopen en of er problemen zijn met de seksualiteit.

Onderzoek
Bij de tweede afspraak kan naast een lichamelijk onderzoek een inwendig onderzoek worden uitgevoerd.
 Dit inwendig onderzoek gebeurt na jouw toestemming. Naar aanleiding van de bevindingen wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld.

Behandeling
De behandeling kan bestaan uit gerichte oefeningen voor de spieren van de bekkenbodem, bekken- en lage rug, maar ook uit uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag. Om spieren te ontspannen kunnen deze gemasseerd en gerekt worden.

Gedurende de behandeling zal er regelmatig een evaluatie van de voortgang plaatsvinden. Hoe lang je onder behandeling bent is afhankelijk van uw problematiek.

 

Therapeuten: Willie Mulder / Suzanne van der Schoot-Schelhaas