Selecteer een pagina

Manuele Therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op klachten aan het bewegingsapparaat. Het doel van manuele therapie is naast het beter te laten functioneren van de gewrichten en de omliggende spieren ook het verbeteren van de houding en bewegingen.

Welke klachten?

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het verstoord en/of verminderd bewegen van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen.
  • Hoge rugklachten, mogelijk in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek (BPPD)
  • Gewrichtsklachten

Eerste afspraak

Tijdens het intakegesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; Na het intakegesprek volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling.

Behandeling

De manueel therapeut maakt gebruik van een aantal specifieke technieken en handgrepen om de bewegingsbeperking op te heffen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: meer bewegingsvrijheid en een afname van de pijnklachten. Daarnaast geeft de manueel therapeut tijdens de behandeling goede trainingsadviezen, houdingsinstructies en inzicht in een juist bewegingspatroon.

Therapeut: Gerard Mulder