Selecteer een pagina

HCFS

Heb je een baby die constant ‘niet lekker’ is, veel huilt, scheef of overstrekt in z’n bedje ligt en zich overstrekt als je hem oppakt of knuffelt?

Wat is HCFS (voorheen KISS/KIDD syndroom)?

Heb je een baby die constant ‘niet lekker’ is, veel huilt, scheef of overstrekt in z’n bedje ligt en zich overstrekt als je hem oppakt of knuffelt? Dan is het mogelijk dat je kindje HCFS (voorheen KISS-syndroom) heeft.

HCFS (voorheen KISS) staat voor hoog cervicale functie stoornis. HCFS-baby’s hebben in de baarmoeder of tijdens de bevalling deze functiestoornis opgelopen. Meestal is deze functiestoornis goed te verhelpen. Naast de al genoemde symptomen zijn andere symptomen zoals onder andere een scheve stand van het hoofd, de nek en de romp, een eenzijdige slaaphouding, schedelasymmetrie, een scheve stand van de romp, ontwikkelingsproblemen van de heupgewrichten, kuchen en een afwijkende voetenstand. Door de gestoorde nekfunctie zal een baby mogelijk moeilijk gaan kruipen en in plaats daarvan vroeg gaan staan en lopen. Herken je je baby in dit verhaal dan kun je je baby het beste zo snel mogelijk laten onderzoeken zodat vroegtijdig met therapie kan worden begonnen.
HCFS  kan bij een kind op de basisschoolleeftijd onder andere de volgende symptomen laten zien: niet stil kunnen zitten, scheef zitten, veel struikelen, hoofdpijn, moeite met concentreren, onrustig, driftig en snel ontstemd.

HCFS kan goed worden behandeld met Manuele Therapie. De behandeling met manuele therapie bestaat uit het toedienen van lichte impulsen in corrigerende richting op de betreffende wervel(s). Deze manuele handelingen worden uitgevoerd door gespecialiseerde therapeuten die daarvoor zijn opgeleid. Na 2 à 3 behandelingen ziet men meestal al resultaat. De behandeling op jonge leeftijd is het meest effectief.

In onze praktijk wordt met uiterste voorzichtigheid gehandeld. Wij werken multidisciplinair. Indien nodig wordt een kinderfysiotherapeut ingeschakeld.

Voor meer info: www.ewmm.net

Bron: www.dekinderfysiotherapeut.com