Selecteer een pagina

HCFS

Heeft u een baby die constant ‘niet lekker’ is, veel huilt, scheef of overstrekt in z’n bedje ligt en zich overstrekt als u hem oppakt of knuffelt? Dan is het mogelijk dat uw kindje HCFS (voorheen KISS-syndroom) heeft.

HCFS (voorheen KISS/KIDD syndroom)

HCFS (voorheen KISS) staat voor hoog cervicale functie stoornis. HCFS-baby’s hebben in de baarmoeder of tijdens de bevalling deze functiestoornis opgelopen. Meestal is deze functiestoornis goed te verhelpen. Naast de al genoemde symptomen zijn andere symptomen zoals onder andere een scheve stand van het hoofd, de nek en de romp, een eenzijdige slaaphouding, schedelasymmetrie, een scheve stand van de romp, ontwikkelingsproblemen van de heupgewrichten, kuchen en een afwijkende voetenstand. Door de gestoorde nekfunctie zal een baby mogelijk moeilijk gaan kruipen en in plaats daarvan vroeg gaan staan en lopen. Herkent u uw baby in dit verhaal dan kunt u uw baby het beste zo snel mogelijk laten onderzoeken zodat vroegtijdig met therapie kan worden begonnen.

HCFS  kan bij een kind op de basisschoolleeftijd onder andere de volgende symptomen laten zien:

  • niet stil kunnen zitten
  • scheef zitten
  • veel struikelen
  • hoofdpijn
  • moeite met concentreren
  • onrustig
  • driftig en snel ontstemd

HCFS kan goed worden behandeld met Manuele Therapie. De behandeling met manuele therapie bestaat uit het toedienen van lichte impulsen in corrigerende richting op de betreffende wervel(s). Deze manuele handelingen worden uitgevoerd door gespecialiseerde therapeuten die daarvoor zijn opgeleid. Na 2 à 3 behandelingen ziet men meestal al resultaat. De behandeling op jonge leeftijd is het meest effectief.

In onze praktijk wordt met uiterste voorzichtigheid gehandeld. Wij werken multidisciplinair. Indien nodig wordt een kinderfysiotherapeut ingeschakeld.

Voor meer info: www.ewmm.net